Inapoi la Intrebari frecvente
Inapoi la CUPRINS
Ce înseamnă ID-IFR?
A fi student la forma de învăţământ la distanţă (ID) și învățământ cu frecvență redusă (IFR) în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) presupune respectarea unor norme de conduită ce facilitează acomodarea la specificul şi exigenţele programelor de studii universitare.
ID sau IFR este ales ca modalitate de formare mai ales de persoanele, în general adulte, care au deja un loc de muncă stabil. Deşi pot să-şi completeze studiile în mod tradiţional, preferă ID sau IFR întrucât acestea le oferă mai multă libertate în alegerea timpului şi locului de studiu.
ID și IFR sunt forme moderne de pregătire, în regim cu taxă, care se organizează corespunzator duratei de școlarizare la învățământul cu frecvență (IF), cu aceleași credite transferabile.Diplomele sunt echivalente celor obţinute în învăţământul cu frecvență.
Conform legislaţiei în vigoare aceaste forme de organizare a procesului didactic presupune pe lângă activităţi la distanţă și întâlniri periodice faţă în faţă (cu prezenţă obligatorie în campus). De fapt ID și IFR presupun o combinaţie de tehnologii educaţionale între învăţământul tradiţional şi un învăţământ care beneficiază de mijloacele moderne de comunicare (internet) şi de prelucrare a informaţiilor, ceea ce solicită o mai mică prezenţă în campusul universitar comparativ cu forma de învăţământ cu frecvență.
De exemplu, un student înmatriculat la IF are în medie 20-26 ore pe săptămână constând în ore de curs (C), seminar (S), laborator (L), proiect (P). La ID sau IFR, un student are în medie 8-12 ore pe săptămână, cursul devine studiu individual (SI), orele de seminar se împart în două tipuri de activităţi: teme de control (TC), activităţi tutoriale (AT) şi orele de laborator/proiect devin activităţi aplicative (AA), cu același număr de ore ca la IF. Deoarece diplomele pentru același program de studiu, indiferent de forma de învățământ, sunt echivalente rezultă următoarea relaţie:
număr de ore (C+S+L) = număr ore (SI+TC+AT+AA)
Admiterea se desfăşoară în cadrul facultăţilor care şcolarizează specializări la ID sau IFR, pe baza aceloraşi criterii ca şi admiterea la forma de învăţământ cu frecvență, în aceleaşi liste de candidaţi sau pe liste separate, pe baza cifrei de şcolarizare aprobată de Senat.