Comunicat de presă
În data de 15 decembrie 2020, Universitatea „Ovidius” din Constanța- Facultatea de Științe Naturale și Științe Agricoleîmpreună cu Sano Touring, agenție de turism organizatoare care funcționează în cadrul MARKETING DEVELOPMENT S.R.L., parteneri locali ai Proiectului „Turism 4.0 pentru Marea Neagră - T4BS”finanțat de Comisia Europeană în cadrul Fondului European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)au organizat Atelierul Online: „Model de Impact al Turismului: analize de date pentru strategii de dezvoltare sustenabilă a turismului”. Atelierul a avut loc prin intermediul platformei Zoom.
Proiectul „Turism 4.0 pentru Marea Neagră (T4BS), sub auspiciile căruia a fost organizat acest atelier online, își propune să demonstreze potențialul analizei datelor pentru dezvoltarea turismului cu scopul de a reduce impactul negativ al turismului și de a îmbunătăți performanțele socio-economice ale comunităților locale.
Elementele fundamentale ale acestui proiect de cercetare și dezvoltare sunt reprezentate de cartografierea surselor de date existente în regiunea Mării Negre și dezvoltarea modelelor de impact ale turismului incluzând diferite aspecte ale societății (mediu, economie, cultură și cooperare). Succesul depinde de disponibilitatea unor baze de date fiabile, care să permită o măsurare precisă, etapă necesară pentru analiza și prognoza impactului activităților turistice, dar și dezbateri cu actorii instituționali interesați de acest proces.
Folosind date colectate la nivel local și aplicând instrumentul premiat Model de Impact al Turismului (TIM)dezvoltat de partenerul principal Arctur- Slovenia, s-a obținut o imagine obiectivă a impactului turismului în localitatea Sfântu Gheorghe - Tulcea.
Scopul acestui ateliera fost de a împărtăși rezultatele raportului TIM pentru comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea și de a demonstra modul în care analiza datelor poate contribui la proiectarea politicilor și a strategiilor durabile pentru dezvoltarea turismului local.
A fost dezbătut potențialul Turismului 4.0 pentru zona de coastă a României în cadrul politicilor europene generale, inclusiv despre oportunitățile de finanțare disponibile în următorii 7 ani pentru implementarea proiectelor similare.
Atelierul online s-a bucurat de participarea multor instituții, organizații profesionale, reprezentanți ai mediului economic și ai celui academic. Printre participanți s-au numărat specialiști ai: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Consiliului Județean Tulcea, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Organizațiilor de management al destinațiilor turistice Delta Dunării, Constanța și Mangalia, cadre didactice și cercetători de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, personal al agenției Sano Touring, precum și reprezentanți ai partenerilor proiectului Arctur - Slovenia, HCL Management - Grecia, Tourism Institute - Georgia și Agricola NGO - Ucraina.
22 decembrie 2020