Navigatie                     

 

BIROUL DE PRESĂ

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Constanța, 9 martie 2021

 

 

Comunicat de presă

Facultatea de Arte organizează primele acțiuni din cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului „Primăvara artelor”

 

Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) organizează, în perioada 1 martie – 30 aprilie 2021, prin Centrul de Cercetare știinţifică și Creaţie artistică„Euxin”, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului „Primăvara artelor”.

 

Primul eveniment programat este workshopul intitulat „Redescoperimmuzeul”, care se va desfășura miercuri, 10 martie 2021, de la ora 13.00, la Muzeul de Artă Constanţa.

 

La activitate vor participa masteranzi din anul I ai specializării EducațiaVizualăprinStudiulPeisajuluișiFigurii, din cadrul Facultății de Arte. Grupul de lucru va fi coordonat de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Alexandru Șerbănescu și conf. univ. dr. Sînziana Romanescu.

 

„Scopul acțiunii este de a valorifica fenomenul reproducerii după mari maeștri, utilizat cu scop didactic de-a lungul vremii și care s-a perpetuat în marile muzee ale lumii. Această practică este o tradiție veche, devenită recurentă în epoca modernă, prin care artiștii în formare analizează marile capodopere artistice, replicând compoziții, tehnici și experimentându-le într-un mod personal. Pe de o parte, această practică reprezintă un exercițiu necesar în ceea ce privește deprinderea meșteșugului artistic, pe de alta, aduce o importantă contribuție la educația estetică”, a declarat decanul Facultății de Arte, prof. univ. dr.Daniela Vitcu.

 

Joi, 11 martie 2021, festivalul continuă cu workshop-ul „Modele orientale în pictura interbelică românească”, la care vor participa masteranzii anului al II-lea de la specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, coordonați de lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan, lect. univ. dr. Cristina Gelan și conf. univ. dr. Sînziana Romanescu.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.00, la Muzeul de Artă din Constanţa.

Scopul întâlnirii este acela de a le oferi participanților posibilitatea să studieze după mari artiști români interbelici, precum: Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Gheorghe Pătrașcu, ce au valorificat în operele lor motive orientale.  

 

Muzeul de Artă Constanța deține o valoroasă colecție în acest sens, oferindu-le participanților oportunitatea de a reflecta asupra multiculturalității spațiului dobrogean, ce reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație artistică.

 

Acțiunea se desfășoară în colaborare cu Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, înființat prin implementarea proiectului „Centrul pentru Educație Interculturală (C.P.E.I.C.)”, de Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia, în perioada  mai 2015 – aprilie 2016.

 

Proiectul a fost finanțat prin granturi SEE, în cadrul Programului „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

 

 

 

Info UOC - Meniu