Navigatie                     

BIROUL DE PRESĂ

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Constanța, 6 februarie 2023

         

 

Comunicat de presă

In memoriam acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa  

 

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) aduce un omagiu la trecerea în eternitate a acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, vicepreședinte al Academiei Române, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Născut la 22 mai 1939, în Bucureşti, este absolvent al Colegiului Naţional „Cantemir-Vodă“ și licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1963), unde a obținut și titlul de doctor în ştiinţe istorice, în anul 1972.

Acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu și-a început cariera ştiinţifică în 1963, în cadrul Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române, unde a fost cercetător până în anul 1990 şi unde a deținut funcția de director adjunct ştiinţific timp de șapte ani.

În 1987 a devenit conferenţiar asociat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ (astăzi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti) unde, începând din anul 1990 a devenit profesor și a ocupat funcția de rector al instituției.

În decursul carierei sale, acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu a fost: preşedinte al Radio Televiziunii Române (1990-1992); membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (1992-2000); preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (1993-1995); șeful Catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte (din 1997); ministru al Culturii şi Cultelor (2000-2004); senator (2000-2008); Ambasador Naţional al programului ONU „Alianţa Civilizaţiilor“ (din 2009).

În întreaga activitate profesională, acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu a publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și peste 600 de studii şi articole științifice dedicate artei şi civilizaţiei vechi româneşti şi sud-est europene.

 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universităţii Ovidius din Constanţa

 

 

Info UOC - Meniu