Cabinet Comunicare și Relația cu Presa
Constanța, 8 aprilie 2025
Universitatea Ovidius din Constanța: Prelegere publică despre viața în medii cavernicole extreme, susținută de dr. Șerban Sîrbu
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează joi, 10 aprilie 2025, o prelegere publică despre viața în medii cavernicole extreme, total lipsite de lumină și cu concentrații extrem de scăzute ale oxigenului.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 11.00, în sala P-23 din campusul universitar, Corp B, (Aleea Universității, nr.1) și va fi susținut dr. Șerban Sîrbu, cercetător în cadrul Institutului Național de Speologie Emil Racoviță din București și membru al Departamentului de Științe Biologice de la California State University.
„În cadrul prelegerii vor fi prezentate cele mai noi descoperiri efectuate de un colectiv internațional într-un domeniu extrem de incitant al biologiei și ecologiei, a cărui funcționare ne ajută să înțelegem cum poate să supraviețuiască viața în condiții extrem de dure, inclusiv pe alte planete decât Terra”, precizează șef lucrări univ. dr. Marius-Daniel Radu, decanul FSNSA.
***
Dr. Șerban Sîrbu este expert internațional în domeniul biologiei și ecologiei ecosistemelor din peșteri izolate de suprafață și al ecosistemelor subterane chemoautotrofe. Acesta a făcut parte din colectivul de cercetători implicați, la sfârșitul anilor ’80, în descoperirea Peșterii Movile de lângă Mangalia, o peșteră al cărui mediu complet izolat de lumea exterioară a fost comparat de experții NASA cu cel de pe planeta Marte.
Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța